Dezvoltarea competențelor profesionale pentru o piață auto competitivă

Proiect finanțat prin Programul Erasmus+
Acțiunea cheie KA122 – VET
Titlul proiectului: Dezvoltarea competențelor profesionale pentru o piață auto competitivă
Numărul de identificare al contractului: 2021-1-RO01-KA122-VET000017611

Durata: 1.09.2021-1.03.2023

Beneficiar: Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida

Descriere proiect:

În urma aprobării finanțării proiectului de mobilități cu titlul Dezvoltarea competențelor profesionale pentru o piață auto competitivă, cu numărul 2021-1-RO01-KA122-VET000017611, în cadrul Programului Erasmus +, Acțiunea KA122 - VET, în baza contractului de finanțare încheiat cu A.N.P.C.D.E.F.P., Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida,  Bucureşti, a derulat, în perioada septembrie 2021-martie 2023, proiectul de mobilități ce a constat în participarea a 21 elevi de la Școala Profesională la mobilități în Turcia, Ankara, la partenerul de primire Oğuz Motor Spor ve Tic. Ltd. Sti.

Informaţii generale despre proiect:

Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” a stabilit ca prioritate creșterea calității si flexibilității formării inițiale, într-un domeniu care se dovedește în creștere, potrivit datelor furnizate de ultimul PRAI - domeniul mecanică auto.

Grupul-țintă:

Participanții la aceste mobilități au fost 21 elevi, de la școala profesională, clasa a 10-a, domeniul mecanică, calificare mecanic auto (14) și tinichigiu vopsitor auto (7).

Obiective proiect:

Îmbunătățirea calității formării profesionale pentru un număr de 21 de elevi de la școala profesională, clasa a 10-a, domeniul mecanică, calificare mecanic auto (14) și tinichigiu vopsitor auto (7). Elevii au acoperit 10 zile efective de pregătire practica (60 ore) în cadrul bazelor de pregătire ale partenerilor și au dobândit cunoștințe, abilitați si atitudini specifice modulului IV „Construcția si funcționarea automobilului” - URI7 - Construcția si funcționarea automobilului - pentru cei de la calificarea Tinichigiu vopsitor auto, și modul IV - Automobile, URI 7 - Pregătirea automobilului pentru exploatare.               

Rezultate:

În urma participării la mobilitate, 21 de elevi s-au întors din mobilitate cu competențe tehnice îmbunătățite, dar si cu abilitați de lucru în echipă, de adaptare la un mediu de lucru internațional si de găsire a unor soluții la probleme tehnice specifice. De asemenea, elevii și-au dezvoltat abilitățile de comunicare în limba engleza. Toate competențele dobândite, precum si activitățile la care au participat elevii au fost înscrise in documentul de mobilitate Europass (recunoscut la nivel european), care a stat la baza validării stagiului de practica si a recunoașterii acestor competente de către profesorii de practică, ce au acordat note la modulele de specialitate.     

Certificare:

Validarea şi recunoaşterea rezultatelor obţinute în urma participării la proiect s-a realizat prin eliberarea, de către instituţia de primire, a unui certificat de participare la mobilitate pentru fiecare participant. De asemenea, fiecare participant a primit un Certificat de Mobilitate Europass, completat şi eliberat de către institutiile partenere in proiect, în care au fost precizate competenţele şi experienţele dobândite pe parcursul mobilităţii.

 

Program de lucru:

5.04.2022          

Contactul cu instructorii specializați din organizația de primire, prezentarea organizației de primire si a laboratorului de lucru, dotarea tehnica, echipamentele, regulile de utilizare a echipamentelor, instruirea privind protecția muncii și securitatea la locul de muncă, precum și programul de lucru. Instructorii vor realiza si o scurta evaluare inițiala pe baza unei probe practice. Instructorul va evalua modul in care participantul la mobilitate recunoaște elementele componente ale unui automobil. La final, instructorul va oferi feedback constructiv si va estima nivelul de abordare a pregătirii practice in continuare.

6.04.2022

Instructorul prezinta construcția mai multor tipuri de automobile. Participantul realizează analiza comparativa a tipurilor de automobile, având în vedere elementele componente și principiile de funcționare. La finalul zilei, evaluare a satisfacției participanților, prin completarea unui chestionar care va prezenta atât așteptările cât și gradul de noutate și de utilitate a informațiilor furnizate.

7.04.2022

Identificarea/ demontarea si montarea unor organe fixe si mobile ale mecanismului motor. Componentele motoarelor cu ardere internă. Motoare electrice și hibride. Feedback al participanților cu privire la activitatea desfășurată, pentru a îmbunătăți următoarele activități.

8.04.2022

Prezentarea si analiza comparativa a elementelor componente si funcționarii unor mecanisme de distribuție – principii de funcționare, procedee, organe sistem de distribuție. Identificarea/ demontarea/ montarea unor componente ale mecanismului de distribuție. Stagiarul reproduce, după model si potrivit instrucțiunilor oferite de tutorele de practica, toate etapele. Feedback al participanților cu privire la activitatea desfășurată, pentru a îmbunătăți următoarele activități.

11.04.2022

Înlocuirea  saboților la una dintre roțile spate ale unui autoturism prevăzut cu frână tambur și reglarea frânei de mână. Stagiarul reproduce, după model si potrivit instrucțiunilor oferite de tutorele de practica, toate etapele. Feedback al participanților cu privire la activitatea desfășurată, pentru a îmbunătăți următoarele activități.

12.04.2022

Prezentarea si analiza comparativa a construcției si funcționarii transmisiilor principale. Identificarea/ demontarea/ montarea unor componente ale transmisiilor principale. Ambreiajul. Cutia de viteze. Reductor-distribuitorul. Transmisia longitudinală. Transmisia principală. Diferențialul. Arborii planetari. Transmisia finală. Feedback al participanților cu privire la activitatea desfășurată, pentru a îmbunătăți următoarele activități.

13.04.2022

Prezentarea si analiza comparativa a construcției si funcționarii ambreiajelor. Identificarea/ demontarea/ montarea unor componente ale ambreiajului. Întreținerea mecanismului și circuitului de comandă hidraulică a ambreiajului unui autoturism. Feedback al participanților cu privire la activitatea desfășurată, pentru a îmbunătăți următoarele activități.

14.04.2022

Identificarea și înlocuirea  plăcuțelor de frână, la frâna cu disc. Înlocuirea  arcurilor amortizoare de la puntea spate  a unui autoturism. Feedback al participanților cu privire la activitatea desfășurată. Feedback al participanților cu privire la activitatea desfășurată.

15.04.2022

Înlocuirea termostatului din instalația de răcire. Înlocuirea  filtrului de polen din instalația de climatizare. Înlocuirea pompei de apă din instalația de răcire. Feedback al participanților cu privire la activitatea desfășurată

16.04.2022

Proba practica de EVALUARE FINALA a competentelor dobândite de participanți va consta in: Probă practică – lucrări de diagnoză, montare, demontare și înlocuire componentelor defecte pentru diferite mărci de vehicule. Evaluarea va urmări atât competențele de cunoaștere, cât și cele de execuție. Feedback al participanților cu privire la activitatea desfășurată.